NSU Ro 80 uitrusting

Naast de bijzondere Wankelmotor onderscheidt de NSU Ro 80 zich ook met een rijke uitrusting. Toen NSU de Ro 80 op de markt bracht, was het model écht heel bijzonder. Wat wij nu als heel normaal ervaren, was in die tijd helemaal niet normaal. Veelzeggend waren de woorden van Autovisie-journalist Piet Nortier, die na een duurtest verslag deed van ’25.000 genotvolle kilometers’.

NSU over de uitrusting van de Ro 80
NSU maakt geen geheim van de bijdrage die de uitrusting van de Ro 80 levert aan rijcomfort en veiligheid:
Comfort heeft, net als de auto zelf, bij NSU een geheel andere inhoud gekregen. Weten te rijden in een auto waarmee u menselijkerwijs gesproken niets gebeuren kan. De Ro 80 heeft een uitrusting die de auto in de twintigste eeuw het wereldpredikaat opleverde de veiligste auto te zijn.

De complete uitrusting van de Ro 80
Dat NSU geen loze woorden sprak, blijkt wel als we inzoomen op de uitrusting van de Ro 80. Zowel qua comfort als qua technologie en veiligheid staat de uitrusting van de Ro 80 op hoog niveau. Zo is de Ro 80 uitgerust met een zelfdragende veiligheidscarrosserie met vijf bevestigingspunten voor driepuntsgordels. Ook schijfremmen rondom en een kreukelzone voor en achter horen bij de uitrusting van de Ro 80. Bovendien beschikt de auto onderhuids over hydraulische stuurbekrachtiging, een dubbel gescheiden veiligheidsremsysteem en een onafhankelijke wielophanging.

Comfortabel en gerieflijk interieur
Niet alleen qua techniek staat de uitrusting van de NSU Ro 80 op hoog niveau. Ook in het interieur valt een aantal zaken direct op. Voor een goede zitpositie zorgen de Recaro-voorstoelen en de armleuningen met handgrepen aan alle vier portieren. Verder heeft de Ro 80 een verlicht en afsluitbaar dashboardkastje. Ook achter de voorstoelen biedt de Ro 80 veel comfort. De achterbank heeft niet alleen een inklapbare middenarmsteun, maar is bovendien in twee delen neerklapbaar. Doorlaadmogelijkheden zorgen voor extra gebruiksgemak. 

De rijeigenschappen van de NSU Ro 80
Naast de complete uitrusting zorgen ook de rijeigenschappen dat de NSU Ro 80 zijn tijdgenoten ontstijgt als het om comfort gaat. Zo is de wegligging fenomenaal, mede dankzij de onafhankelijke wielophanging en de zeer hoge stijfheid van de carrosserie. Bovendien zorgt de lage luchtweerstand dat de Ro 80 nauwelijks gevoelig is voor zijwind. Ook windgeruis is vrijwel afwezig. Daardoor kan de Ro 80 zich zelfs nu nog goed meten met hedendaagse auto’s. Dankzij het comfort, de stabiele wegligging en het perfecte zicht rondom is rijden met de Ro 80 nog steeds genieten. 

Auto van het Jaar 1967
Ook in de pers bleef de Ro 80 niet onopgemerkt. Als nieuwkomer wist de Ro 80 zijn directe concurrenten al meteen na de introductie met glans te verslaan. In vergelijkende rijtesten sleepte de Ro 80 steevast de meeste punten uit het vuur. De Ro 80 won het van auto’s als de BMW 2500, Opel Admiral, Mercedes-Benz 250 en Citroën DS. Autovisie verkoos de NSU Ro 80 zelfs tot Auto van het Jaar 1967!

nl_NLNederlands