De NSU Ro 80 is ontworpen rondom zijn speciale 2-schijfs Wankelmotor. Na de Wankel Spider in 1964 was de Ro 80 in 1967 de tweede NSU met een Wankelmotor. Een bijzonder staaltje techniek, waar we graag wat verder op inzoomen.
Nauwelijks bewegende delen
Een kenmerkende eigenschap van de Wankelmotor is de geringe hoeveelheid bewegende delen. Zo heeft de motor van de NSU Ro 80 geen kleppen en geen drijfstangen. In plaats daarvan is er een centrale as (de excenter-as) waarop twee rotoren zijn bevestigd. Deze draaien rond in een zogeheten trochoïde, een soort 8-vormig huis dat ook wel ‘mantel’ heet. Min of meer vergelijkbaar met de zuigerveren van een traditionele zuigermotor zijn de diverse dichtlijsten in de motor. Deze afdichtingen van de Wankelmotor staan bekend als uitdagend.
De Wankelmotor in de NSU Ro 80
Qua thermodynamische eigenschappen is de Wankelmotor in de NSU Ro 80 vergelijkbaar met de viertakt Otto-motoren. De arbeidscyclus van de aandrijflijn verloopt bijvoorbeeld geheel volgens het bekende viertaktproces. Daarbij bewerkstelligen de flanken van de driehoekige rotor het aanzuigen, comprimeren, ontsteken en uitlaten van de verbrande gassen. De motor heeft een cilinderinhoud (kamervolume) van twee keer 497,5 cc en levert een vermogen van 115 DIN-pk / 130 SAE-pk.
Semi-automaat met drie schakelstanden
Een koppelomvormer en een selectie-automaat brengen het vermogen van de Wankelmotor over op de voorwielen van de Ro 80. Een koppelingspedaal ontbreekt bij deze semi-automaat, die drie schakelstanden kent. In de tweede stand kan de Ro 80 wegrijden en het snelheidsbereik tot 125 km/h maakt schakellui stadsrijden mogelijk. Uiteraard zorgt wegrijden in de eerste versnelling wel voor een snellere acceleratie. De derde schakelstand geeft de NSU Ro 80 een snelheidsbereik tot 180 km/h.
De betrouwbaarheid van de Wankelmotor
Over de betrouwbaarheid van de Wankelmotor was in de jaren ’70 veel te doen. Echter, het motorprincipe van Felix Wankel bestond pas tien jaar toen NSU de Ro 80 introduceerde. Eigenlijk was het dus best logisch dat er nog kinderziektes waren. Vandaag de dag worden immers reguliere viertakt zuigermotoren, die al bijna 150 jaar bestaan, zelfs nog verbeterd! Hoe raar was het dan dat men de Wankelmotor, die pas tien jaar bestond, nog kon verbeteren?!
Verbeteringen aan de dichtlijsten van de NSU Ro 80
NSU verbeterde de Wankelmotor in de Ro 80 in razend tempo. Vooral de dichtlijsten werden tijdens de eerste bouwjaren onder hoge ontwikkelingsdruk ingrijpend veranderd. Bij de eerste versie bleek het loopvlak van de trochoïde (mantel) beduidend harder te zijn dan de rotor-afdichtingen. Daardoor lieten de eerste serie motoren vrij snel compressieverlies zien. NSU zette daarom vaart achter de ontwikkeling van Ferrotic. Dit unieke materiaal (titanium carbide) wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als materiaal voor zuigerveren. Met deze dichtlijsten halen motoren probleemloos kilometerstanden van 150.000 of meer.
NSU Ro 80’s met nieuwe Wankelmotor
Vrijwel alle geproduceerde NSU Ro 80’s beschikken inmiddels over een nieuwe motor. In die ruilmotoren zijn de technische ontwikkelingen van NSU uit de jaren’ 70 doorgevoerd. Daardoor is de kans klein dat je nu een Ro 80 met een slechte motor aantreft. Ook de kwaliteit van de door NSU gebruikte bouwcomponenten valt in positieve zin op. Vrijwel alle onderdelen van donorauto’s zijn na ruim vijftig jaar goed te hergebruiken. Hetzelfde geldt voor het plaatwerk van de Ro 80. Ook dat is uitzonderlijk goed. Al met al kunnen we nu gerust stellen dat de NSU Ro 80 écht een hele betrouwbare auto is.